80e editie Kunstlokaal42

80e editie Kunstlokaal42
Gepubliceerd op: 11 maart 2022 10:48

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

CENTRUM Deze vindt plaats op woensdag 23 maart, 21.00 uur. Te gast zijn nieuwe stadskunstenaar Luc de Graaf, oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn en waarnemend wethouder van cultuur Andrew Harijgens. De laatste editie is al weer enige tijd geleden. Het was een leuke, boeiende en drukbezochte avond afgelopen 20 oktober, met gasten Trudie Broos, Noud Peters, Ger Jacobs en Wim Raaijmakers. En alles draaide natuurlijk om (het borstbeeld van) Lucas Gassel.

De voor november geplande editie kon door maatregelen ter beteugeling van corona niet doorgaan. Ook de edities van december, januari en februari kwamen hierdoor te vervallen. Maar met het wegvallen van alle corona-beperkingen kunnen we weer.

Graag nodigen we u dan ook uit voor de 80e editie van Kunstlokaal42 op woensdag 23 maart aanstaande. Ja, u leest het goed, 23 maart, de vierde woensdag. Uitzonderlijk omdat we altijd op de derde woensdag van de maand bijeen komen, maar woensdag 16 maart is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen en dan moet wethouder Harijgens ’s avonds bij de uitslagen aanwezig zijn. Vandaar! De eerstkomende editie is dus woensdag 23 maart, en deze staat geheel in het teken van de stadskunstenaar. Te gast zijn de nieuwe stadskunstenaar Luc de Graaf, oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn en (vervangend) wethouder van onder meer cultuur Andrew Harijgens.

80e editie Kunstlokaal42Andrew Harijgens | F Lokaal42

De stadskunstenaar dus. We hadden een stadsdichter, twee stadsschrijvers, een stadskunstenaar, een stadsmuzikant en een stadsfotograaf. Deze laatste, Tahné Kleijn, was de eerste stadskunstenaar die een periode van twee jaar mocht doen. En toen kwam corona, en gooide roet in het eten. Inmiddels is zij al drie jaar stadskunstenaar, waarvan het laatste jaar demissionair, omdat geen andere was benoemd.

Tahné wil graag wat vertellen over haar ervaringen als stadskunstenaar en wat het haar gebracht heeft, maar wil vooral ook vooruit kijken naar de (nabije) toekomst met onder meer ‘De Ouwe Sok’ en ‘Goeikes 3’. Corona leidde ook tot een bijzondere fototentoonstelling in Museum Helmond (Boscotondohal) en tot het fotoboek ‘Stilte heeft het laatste woord’, dat 11 november uitkwam. Uiteraard komen we hierover te spreken en het boek is ter plekke te koop, waarbij Tahné Kleijn graag bereid is te signeren. Extra leuk detail is dat er een mooi interview in staat met Lydia Roos van Lokaal42 over haar ervaringen met corona.

80e editie Kunstlokaal42Luc de Graaf | F Lokaal42

Op 17 december 2021 maakte Gemeente Helmond bekend dat als nieuwe stadskunstenaar Luc de Graaf is benoemd, daarbij het advies van de Selectiecommissie Stadskunstenaar overnemend. Luc de Graaf wil de stad een spiegel voorhouden met inzet van humor en plezier. Als stadskunstenaar wil Luc de Graaf zich vooral laten leiden door de actualiteit en zal met de inwoners en instanties in gesprek gaan om uiteindelijk te komen tot een co-creatie. Hoewel er nog geen vastomlijnd plan ligt, zijn er al volop ideeën, zoals een Humor- of Lachfestival of een Smile-week. Luc zal er uitgebreid over vertellen. Acht maanden voor de eindstreep stopte afgelopen juli Antoinette Maas als wethouder in Helmond. Met pijn in het hart nam ze afscheid, vertelde ze. Ze kon niet anders dan dit besluit nemen, legde ze uit. Werk en privé zijn al een tijd niet meer in balans. “Het is niet goed voor mijzelf, mijn gezin en de stad als ik doorga.”

De taken van wethouder Maas de laatste acht maanden van de coalitieperiode verdelen onder de andere vijf wethouders vond GroenLinks een slecht idee. Binnen de eigen gelederen werd geen geschikte opvolger gevonden. De partij droeg daarom Andrew Harijgens uit Bergen op Zoom voor. En hij komt woensdag 23 maart graag kennismaken met Kunstlokaal42 en haar bezoekers. En aangezien er 16 maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, is dit wellicht tevens het afscheid van hem als wethouder in Helmond.

Wie is hij, wat voor achtergrond heeft hij, en wat vindt hij van Helmond, en dan met name van het culturele klimaat. Corona heeft ook hier veel schade aangericht en mogelijkheden beperkt. Wat kan de gemeente hieraan doen, en wat is haalbaar? Was dit ook de reden dat er niet eerder een nieuwe stadskunstenaar is benoemd? Wij zijn uiterst benieuwd!

Het belooft woensdag 23 maart wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Nieuwe rubriek: het biermoment
Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Het discours moet doorgaan…
Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42, gelegen aan de Markt in Helmond. De doelstelling van Kunstlokaal42 is het bevorderen en in standhouden van het discours op het gebied van de kunsten in Helmond. De avonden zijn bedoeld voor alle (in kunst) geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars, en verder iedereen die gewoon een interessante en/of boeiende avond wil meemaken. De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop van het officiële gedeelte kan het samenzijn in een gezellige sfeer worden voortgezet tot in de kleine uurtjes.


Dit nieuwsbericht is 1145 keer bekeken

X
X