75-jarig jubileum H.A.C. Helmond

75-jarig jubileum H.A.C. Helmond
Gepubliceerd op: 15 april 2021 12:30
Gewijzigd op: 15 april 2021 9:42

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond

HELMOND De Helmondse Atletiek Club (H.A.C.) viert dit jaar haar 75-jarig jubileum. Een jaar later dan gepland, want het jubileumjaar van de club was officieel vorig jaar. Wat een feestjaar had moeten worden, is door bekende omstandigheden anders gelopen. Vanwege de pandemie heeft de club haar festiviteiten een jaar uitgesteld: in 2021 viert H.A.C. haar 75-jarig jubileum tijdens de clubkampioenschappen op 2 en 3 oktober met onder andere een feestelijke reünie.

Oproep: meld je aan voor de reünie
Natuurlijk zijn de activiteiten onder voorbehoud van de situatie en mogelijkheden tegen die tijd. De club vindt het wel belangrijk om een stip op de horizon te zetten en bekendheid te geven aan het jubileum van de atletiekclub. Ook kunnen huidige leden en oud-H.A.C.’ers zich nu al aanmelden voor de reünie op 2 oktober via de website: hac-helmond.nl/reunie
“De namen hebben we wel, maar van veel mensen hebben we geen contactgegevens. We hopen dus dat het nieuws van de reünie iedereen bereikt die een band heeft met de atletiekclub. We zien graag veel (oud-)leden, (oud-) trainers en vrijwilligers terug op de feestelijke reünie”, aldus Cor van der Burgt, voorzitter van de Helmond Atletiekclub en Hans van Kuijen, lid van de jubileumcommissie.

Terug in de tijd! Wist je dat…
• De bakermat van H.A.C. bij de boerderij van boer Kramer aan de Gerwenseweg in Stiphout lag? Hier begonnen de trainingsloopjes in de bossen van Stiphout door Fons Adriaans, Frans v/d Broek, Frans v/d Kerkhof, Han van Ras, Carel Rooyakkers en Bert Wouters en zij mogen gezien worden als de grondleggers van de Helmondse Atletiek Club.
• In september 1945 aansluiting werd verkregen bij de KNAU, eerst als S.V. Stiphout?
• In april 1947 dit werd omgezet in een specifiek lidmaatschap? H.A.C. was een bescheiden clubje van 10 tot 15 leden. Wilde je lid worden? Dan moest je binnen een bepaalde tijd het bekende rondje om het Kamerven afleggen!
• Begin 1952 de leden Camiel v/d Broek en Carel Jonkers zich meldden bij de atletiekclub en het internationale debuut door H.A.C werd gemaakt door 29 atleten met een estafetteloop van 67 km naar bedevaartsoort Kevelaer?
• In februari 1957 het 100e lid werd begroet en in mei het 200e lid? Het werden er 227 in dat jaar, de grootste club wat ledental betreft in het district Zuid en de vierde van Nederland. Deze ledengroei werd mede veroorzaakt doordat vrouwen en meisjes ‘het lidmaatschap werd toegestaan’.
• Tot 1967 H.A.C. deel uitmaakte van SC Helmondia '55 en er getraind werd op sportpark ‘De Braak’? Op de jaarvergadering werd unaniem besloten zelfstandig verder te gaan.
• Eind 1971 op sportpark ‘Molenven’ te Stiphout de nieuwe sintelbaan in gebruik werd genomen?
• In 1980, 10 jaar na de sintelbaan, een volwaardige kunststof accommodatie gerealiseerd werd met 6 rondlanen en kunststof aanlopen bij hoog- en verspringen?
• In 1991 de baan werd uitgebreid met 2 sprintlanen? Vervolgens kwam een uitbreiding van de kleedkamers en een overdekte tribune.
• In 2014 de gehele baan met velden op de schop ging? Een nieuwe kunststofbaan werd neergelegd en inrichtingen voor slingeren, discuswerpen, verspringen, hoogspringen en polsstokhoogspringen werden geheel vernieuwd.

75-jarig jubileum H.A.C. Helmond

Foto: Een foto van de tienkamp in Helmond, 1961 | F H.A.C. Helmond


Dit nieuwsbericht is 245 keer bekeken

X
X