75 jaar rijwielhandel Den Drietip

Gepubliceerd op: 19 mei 2023 10:33
Gewijzigd op: 19 mei 2023 10:34

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Voorpagina
De oudste fietsenzaak van Helmond is een echt familiebedrijf


Tekst en foto: Wendy Lodewijk

Bij Rijwielhandel Den Drietip – Van Nuenen kun je terecht voor alles wat met fietsen te maken heeft: voor de aanschaf van (brom)fietsen en scooters, accessoires en natuurlijk voor reparaties. Ze staan garant voor ultiem fietsplezier en dat al 75 jaar! Ze zijn hiermee de oudste fietsenzaak van Helmond.

‘Tinuske’ van Nuenen begon in 1948 een ‘fietsenwinkel’ in De Loop, een steegje dat uitkomt op de Marktstraat. Mark van Nuenen, de kleinzoon van Tinus die nu het scepter zwaait samen met zijn broer Hoss, vertelt: “In die tijd was alles schaars. Het was net na de oorlog en zie dan maar aan materialen te komen. Opa had 2 fietsen in de woonkamer staan, zorgde voor de doorlevering van fietsen en voerde aan huis allerlei reparaties uit. Denk bijvoorbeeld aan de reparaties van bakfietsen zoals die van de bakker en ijscoboer in die tijd. Mijn vader, Jan van Nuenen, is op jonge leeftijd opa gaan helpen en heeft later de zaak overgenomen. Rond 1958/1959 is hij verhuisd naar de Drietipstraat, waar we nu nog steeds zitten. Het pand bestond vroeger uit twee woonhuizen die samengevoegd zijn tot de winkel en werkplaats.”

Broer Hoss heeft ook een tijdje bij vader Jan in de zaak geholpen. In 2002 nam Mark de winkel over van zijn vader en in 2006 keerde Hoss ook weer terug. Rijwielhandel Den Drietip zit midden in de stad en focust op het stadse gebruik van de (brom)fiets. Voordeel is dat je gratis voor de deur kunt parkeren, mocht je graag met de auto je fiets brengen of ophalen. De broers houden van hun werk. Tijdens ons gesprek staat de telefoon roodgloeiend en loopt de ene na de andere klant binnen. Ondanks de drukte zie je dat ze dit werk met plezier doen en dat merk je ook gelijk aan de klanten die met een glimlach de zaak weer verlaten. “De diversiteit in het werk is ook het allerleukst”, vertellen ze. “Geen dag is hetzelfde. En ook de techniek staat niet stil. Zo had je eind vorige eeuw bijvoorbeeld de Spartamet, die uiteindelijk volledig plaats heeft gemaakt voor de elektrische fiets. De bromfiets en scooters maken eveneens een snelle ontwikkeling door.”

Leuk om nog te vertellen: degenen die een fiets kopen bij Den Drietip, mogen een handgemaakt vogelhuisje uitkiezen voor thuis. “Die maakt onze vader helemaal zelf. Hij is een tijdje geleden gestopt met fietsen maken, maar heeft nog wel een eigen werkplaats waar hij hele dagen in de weer is met hout. Onze moeder helpt overigens nog steeds mee in de winkel. We zijn nog altijd een echt familiebedrijf.”


Dit nieuwsbericht is 70 keer bekeken