60 jaar speeltuin ‘Helmond-West’

Gepubliceerd op: 28 februari 2020 9:25

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-West, Voorpagina

Helmond-West: Op 13 juni 1960 kwam in Helmond-West een langgekoesterde droom uit. Op die dag openden de poorten van de speeltuin voor de eerste keer. Op foto’s van weleer is te zien hoe talloze kinderen krioelden rond eigengemaakte speeltoestellen en zich daar grandioos mee vermaakten. In de kelder van de Tharciciusschool was maanden gezaagd en gelast om wippen, schommels, draaimolens en andere toestellen te construeren. De lege plak tussen de Itterestraat en de Goorloop veranderde in een speelparadijs voor de kinderrijke wijk West.

Zestig jaar later ligt de speeltuin er nog steeds. Trots en zelfverzekerd, plezier uitstralend voor iedereen die graag kinderen ziet spelen. De speeltuin heeft zijn plaats in de wijk verdiend en waargemaakt in al die jaren. Veel is er veranderd: nog slechts één toestel van het begin staat er, alle andere hebben het onderspit gedolven in de regeldrift van de Nederlandse samenleving. Veiligheid staat voorop waardoor alle toestellen aan een strenge keuring onderworpen worden vooraleer ze een plekje krijgen in de speeltuin.

De afgelopen jaren is er veel veranderd. De Kasteelherenlaan en het Goorlooppark zijn aangelegd en hebben gezorgd voor aanpassingen in de speeltuin. Toestellen zijn verwijderd, het grondplan is aangepast maar de aantrekkingskracht is gebleven. Jaarlijks trekt de speeltuin 60.000 bezoekers van heinde en ver. Alle speelplekken in het openbare groen ten spijt, er blijkt een toenemende vraag te zijn naar speelgelegenheden die omheind zijn en waar kinderen onbezorgd kunnen spelen, niet gehinderd door verkeer en beperkte ruimte.

Deze week zal ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan een uniek toestel geplaatst worden in de speeltuin. Dit toestel is uniek in Nederland en is speciaal voor ons gemaakt.  De firma Nijha heeft het, na veelvuldig overleg, met de speeltuin ontworpen en we zijn er uitermate trots op. Een blikvanger vanaf alle kanten! Op 28 februari start de speeltuinorganisatie met een receptie voor genodigden en op 1 maart gaat de poort weer open.

De onderhoudsploeg heeft er voor gezorgd dat alles er weer tiptop bij ligt. In het paviljoen is alles klaar voor de start van het seizoen. Uiteraard is op de openingsdag de entree gratis. Het is mogelijk om een seizoensabonnement af te sluiten. De prijs is ongewijzigd, € 25,- voor 2020 voor het gehele gezin.

Omdat dit een feestjaar is heeft de speeltuin elke maand een activiteit. Zo organiseert het IVN iets voor kinderen, wordt er door de beweegtuin een activiteit gehouden waar kinderen en ouderen samen in beweging komen. In de zomermaanden zal Blikkie weer uitgenodigd worden om in de vakantie voor ontspanning te zorgen. Houd vooral die 13e juni in de gaten. Dán zijn we jarig en geeft de speeltuin een kinderfeest!


Dit nieuwsbericht is 796 keer bekeken

X
X