Lavans geeft Minister Koolmees inzicht in Leven Lang ontwikkelen

Gepubliceerd op: 20 januari 2020 17:24

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Eén van de speerpunten van het huidige kabinet is het stimuleren van de eigen regie van mensen op hun loopbaan en leven. Doel hiervan is dat mensen duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. In dat kader bracht minister Koolmees (SZW) vandaag een bezoek aan Lavans in Helmond. Hij maakte er kennis met een innovatief praktijkvoorbeeld op het gebied van Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). De minister zag met eigen ogen hoe Lavans voor én met medewerkers werkt aan het continu ontwikkelen van persoonlijke en professionele vaardigheden.

Persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap

Lavans, ambassadeur voor vakmanschap en innovatief werkgeverschap, is een voorloper op het gebied van LLO. Binnen de moderne wasserij wordt veel geïnvesteerd om medewerkers volwaardig en duurzaam te laten deelnemen aan de samenleving. Eigenaren Piet en Michel Heerkens deelden tijdens het werkbezoek hun visie op LLO met de minister. Minister Koolmees, Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Het is heel belangrijk dat iedereen werkend, gezond en met plezier zijn AOW-leeftijd kan bereiken. Bij Lavans hebben ze dat heel goed begrepen. Bij hen is leren en ontwikkelen heel normaal, en daarmee zijn zij een voorbeeld voor andere bedrijven in heel Nederland. Het kabinet wil het leven lang ontwikkelen binnen bedrijven stimuleren. Daarom kunnen mkb-bedrijven vanaf 2 maart een subsidie aanvragen om bijvoorbeeld een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden.” Geïnteresseerde ondernemers kunnen vast informatie inwinnen over het aanvraagproces via www.slimwerkgeven.nl.
Tijdens het werkbezoek vroeg Lavans ook aandacht voor vakmanschap. Volgens de beide eigenaren is de Nederlandse economie gebaat bij meer waardering én ontwikkeling van vakmanschap in de meest brede zin van het woord. Dit zien zij als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever, werknemer en de maatschappij.

Succes

Het succes van Lavans is de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven. In 2016 was Lavans de op één na beste wasserij ter wereld. Als ‘Brabants Besten’ in 2018 én 2019 is dit bedrijf het toonbeeld van inclusief werkgeverschap en sociale, duurzame innovatie. In de dagelijkse praktijk biedt Lavans haar werknemers veel opleidingen en workshops zowel gericht op vakmanschap als op persoonlijke ontwikkeling. Werknemers mogen zonder toestemming van leidinggevenden daaruit kiezen. Er wordt Nederlandse les gegeven aan werknemers die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Lavans vergoedt en faciliteert de begeleiding door leefstijlcoaches en budgetcoaches en er is veel aandacht voor de doorontwikkeling van vakmensen. Zij beschouwt haar medewerkers als het belangrijkste kapitaal. Dat was ook de reden om het bedrijfspand volledig in te richten rondom het personeel.


Triple-helix samenwerking maakt het verschil

Tijdens het bezoek van de minister werd duidelijk dat een Leven Lang Ontwikkelen alleen succesvol kan zijn als onderwijs, ondernemers, sociale partners en overheid nauw samenwerken. Verschillende partners uit de regio spraken tijdens het werkbezoek met de minister over het belang van het behouden van kennis, ook bij een wisselende conjunctuur. Een Leven Lang Ontwikkelen is daarvoor de essentiële rode draad. Dat was voor de minister na afloop van het bezoek wel duidelijk.

Vincent Knoops Fotografie.


Dit nieuwsbericht is 507 keer bekeken

X
X