13 december: inspiratiebijeenkomst over kunstproject Dat Wat Blijft

Gepubliceerd op: 20 november 2020 13:04

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen

Helmond: De Cacaofabriek in Helmond vormt op zondag 13 december het decor voor een gratis inspiratiebijeenkomst met lezingen en een poëzieperformance over Dat Wat Blijft, een varende expositie die de vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt. Bij de Dat Wat Blijft-kanaalkast kun je ook jouw onvergetelijke verhaal over het kanaal delen. Deze kast staat van 27 november tot en met 18 december bij De Cacaofabriek.

Aan de Zuid-Willemsvaart komt eigenlijk de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Dat Wat Blijft, een reizende expositie op een binnenvaartschip, verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, waardevolle betekenis. Via indringende videoportretten en schilderijen brengt zij de geschiedenissen van (oud-) kanaalbewoners tot leven. De eerste editie van Dat Wat Blijft was begin juni in Den Bosch. Vanaf juli 2021 gaat het schip weer varen. Het reist dan tot en met 2022 – als het kanaal tweehonderd jaar bestaat – via verschillende locaties naar Luik.

Lezingen en gedichten

Tijdens de gratis inspiratiebijeenkomst vertellen initiatiefnemer en kunstenaar Monique Broekman en gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen meer over Dat Wat Blijft. Zo delen ze een aantal mooie verhalen van (oud-)kanaalbewoners uit Den Bosch en Veghel. Stadshistoricus Giel van Hooff en Helmondkenner Jan van Bussel nemen je vervolgens mee in de geschiedenis van Helmond. Rick Terwindt, dichter van de Meierijstad 2020 én nu ook officieel Dat Wat Blijft Kanaaldichter, maakt tot slot live gedichten over de kanaalverhalen van de aanwezigen.

Deel jouw kanaalverhaal via een object

Ook de Dat Wat Blijft-kast is te zien. Deze kast reist de komende tijd langs de verschillende steden aan de Zuid-Willemsvaart. De eerste stop was Veghel, nu is Helmond aan de beurt. In de kast kun je onder meer de films bekijken die zijn gemaakt tijdens de pilot van Dat Wat Blijft in Den Bosch. En er staan objecten in die symbool staan voor de steden langs het kanaal. Daarnaast kun je jouw onvergetelijke verhaal, lied of gedicht – persoonlijk of historisch – over de Zuid-Willemsvaart posten in de brievenbus van de kast. Dat kun je doen aan de hand van een foto of een ander object. Alle inzendingen worden vanaf juli 2021 geëxposeerd in de tentoonstelling op het schip. Een selectie verhalen wordt zelfs verfilmd. De inzenders van deze verhalen krijgen daarnaast een persoonlijk kunstwerk cadeau! Kun je niet bij de bijeenkomst zijn? Mail dan je verhaal naar info@puckworks.nl.

Monique Broekman: ‘Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en kijk uit op de mooie oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Tijdens de pilot van Dat Wat Blijft heb ik mijn overburen – en hun verhalen – leren kennen. We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de

Zuid-Willemsvaart. Maar we maken ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst. Tijdens de geslaagde eerste inspiratiebijeenkomst in Veghel kwamen we al veel mooie kanaalverhalen op het spoor. Ik ben heel benieuwd welke verhalen uit Helmond we kunnen delen en doorgeven.’

Dat Wat Blijft

Dat Wat Blijft is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar Monique Broekman, in samenwerking met gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein en meubelmaker en tentoonstellingbouwer Jan van Hees. Stichting Puckworks is opdrachtgever van Dat Wat Blijft. Het project wordt mogelijk gemaakt door Museum W, Kunstloc Brabant, de provincie Noord-Brabant, BrabantStad en Van Berkel.

Wanneer: zondag 13 december van 11:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 17:00 uur Waar: De Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond Aanmelden: tot uiterlijk 10 december via info@puckworks.nl. Wees snel, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. We houden ons uiteraard aan de coronarichtlijnen van het RIVM.


Dit nieuwsbericht is 312 keer bekeken

X
X