1000ste bevalling 2021 in Elkerliek ziekenhuis

1000ste bevalling 2021 in Elkerliek ziekenhuis
Gepubliceerd op: 26 augustus 2021 10:29

Nieuwsbericht door: Weekkrant de Loop Helmond
Gepubliceerd in: Oranjebuurt, Voorpagina

HELMOND In het Centrum Geboorte & Gezin van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft vorige week de 1000ste bevalling plaatsgevonden. Woensdag 18 augustus om 12.33 uur is in één van de gezinssuites Julie ter wereld gekomen. De 1000ste bevalling is jaarlijks een mijlpaal voor het Elkerliek. Julie kreeg een knuffel en haar gelukkige ouders een mooie bos bloemen.

Sinds maart 2021 worden in Nederland elke maand ongeveer 1100 baby’s meer geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Het afgelopen kwartaal zelfs de meeste baby’s sinds 2010 (bron: CBS). Ook het Centrum Geboorte & Gezin herkent zich in de (corona)geboortegolf die Nederland nu meemaakt. Er zijn in het Elkerliek de afgelopen maanden gemiddeld 20 baby’s meer geboren dan in dezelfde maanden vorig jaar.

In juli van dit jaar bijvoorbeeld waren er 154 bevallingen (vorig jaar juli 132) waaronder drie tweelingen. Het totaal aantal bevallingen zal eind dit jaar waarschijnlijk het recordaantal van 1500 benaderen. Het Centrum Geboorte & Gezin is hét geboortecentrum voor de Peelregio, waarin alle betrokkenen bij geboortezorg samenwerken. Kiest een vrouw voor een bevalling in het ziekenhuis, dan kan zij onder begeleiding van de eigen verloskundige bevallen in een van de zeven huiselijk ingerichte verloskamers. Als er sprake is van een bevalling op medische indicatie, dan vindt de bevalling plaats in een van de achttien gezinssuites.

Speerpunt van het centrum is dat de baby altijd bij de ouders blijft omdat dit de hechting tussen moeder en kind ten goede komt. Ook als het kindje in een couveuse moet liggen; zelfs dat kan in dezelfde gezinssuite. Alle medische apparatuur is er aanwezig. Er is ook slaapgelegenheid voor de partner, om zo al in het ziekenhuis te kunnen wennen aan de nieuwe situatie als gezin thuis.


Dit nieuwsbericht is 653 keer bekeken