De beste juf van de wereld

Gepubliceerd op: 27 december 2018 16:00
Gewijzigd op: 27 december 2018 15:20

Nieuwsbericht door: Mandy Meeuwsen
Gepubliceerd in: Helmond-Noord, Voorpagina

Helmond: Het wordt ook wel dé nobelprijs van het onderwijs genoemd: The Global Teacher Prize. Als dan blijkt dat je in de top 50 zit, uit ruim 100.000 aanmeldingen, is er enige indruk gemaakt op de jury. Juf Daisy Mertens, van brede basisschool de Vuurvogel uit Helmond, moest zelf ook even gillen toen ze hoorde dat ze in de race zat voor deze prestigieuze prijs.

Daisy Mertens, die werd opgegeven door haar oud-studiebegeleider, vindt het zelf lastig om te zeggen wat er zo anders is aan haar manier van lesgeven, maar de leerlingen weten wel waarom. Daisy vertelt: ‘’ De leerlingen vinden het erg prettig dat ik luister en aandacht voor ze heb’’. Daarnaast kijkt de juf naar wat de lessen betekenisvol maakt door middel van projecten die ze afstemt op de leerlingen. Zo koppelt ze de interesses van de leerlingen aan te behalen doelen. Door een manier van onderwijzen te kiezen die is afgestemd op de kinderen, wordt er een omgeving gecreëerd waarin ze met plezier naar school komen en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

High Five

De passie voor het onderwijs reikt ook buiten de schoolmuren. Daisy zet zich in om een project op te zetten genaamd: ‘High Five’. Dit wordt ondersteund door het Missing Chapter Foundation welke zich inzet voor kind-inclusie. Omdat kinderen er recht op hebben om bij zaken betrokken te worden die hen aangaan en omdat hun creatieve denkkracht beslissingen beter maakt. Het project High Five heeft als doel om de kinderen een stem te geven in het onderwijs, maar ook om de samenwerking tussen kinderen en volwassenen te stimuleren. ‘’Zo word er een ecosysteem gecreëerd met als doel een grotere betrokkenheid vanuit de kinderen. Het onderwijs gaat tenslotte over hen. Er is sinds kort ook een pilot uit gezet met 6 basisscholen en vanuit hier willen we dit breder gaan uitzetten’’ aldus Daisy.

Global Teacher Prize

Toen bekend werd dat Daisy bij de laatste 50 zat, was dat natuurlijk een prachtig moment: ‘’Toen ik het mailtje kreeg, sloeg mijn hart natuurlijk helemaal op hol. Ik moest het nog 2 weken stil houden. Toen ik het eindelijk tegen de klas mocht vertellen, waren ze dan ook erg verbaasd, maar vooral trots dat ‘hun juf’ misschien wel de allerbeste van de wereld is.’’

De prijs wordt volgend jaar maart uitgereikt in Dubai, waar Daisy dan ook naartoe mag samen met de rest van de genomineerden. Als ze de prijs wint, is ze  ambassadeur van het onderwijs wereldwijd en wint ze 1 miljoen dollar. Over waar deze prijs naartoe gaat is, hoeft ze geen twee keer na te denken: ‘’ Ik wil het graag investeren in het high five project en een deel ervan gaat naar het bibliotheek project in Malawi’’.

Onderwijs buiten Nederland

Daisy is niet alleen actief met onderwijsprojecten binnen Nederland, ook buiten Nederland zet zij zich hiervoor in. Ze is zelf met Edukans naar Malawi geweest voor het ‘bibliotheek project’. Dit project is erop gericht om het leesonderwijs daar te stimuleren. Ze is eerder ook naar Ethiopië  geweest en daar heeft ze gezien hoe het onderwijs verschilt met het Nederlandse systeem.  Daisy: ‘’Wat ik daar gezien heb, is me goed bijgebleven. De leraren staan daar met zoveel passie voor hun vak kinderen voor de klas en ze werken met de materialen die ze hebben.  Er heerst een echte ‘community gedachte’. Het samen doen en het samen voor elkaar krijgen is iets wat sterk terugkomt.’’

Toekomst van het onderwijs

Hoe Daisy graag de toekomst van het onderwijs ziet? ‘’ Ik zou graag zien dat kinderen meer eigenaar worden van hun eigen leerproces en dat er meer wordt afgestemd op talenten van leerkrachten. Dit moet ook gestimuleerd moeten worden zodat er echt ecosystemen ontstaan. Daarnaast zou ik ook graag zien dat er intensief wordt samengewerkt, met bijvoorbeeld de gemeente om bepaalde uitdagingen te tackelen. Een verandering kan klein beginnen in je eigen wijk en kan later uitgebouwd worden naar een collega school. Samenwerking ter bevordering van het onderwijs!’’.


Dit nieuwsbericht is 424 keer bekeken

X
X