Nieuws

Warme ontvangst op sfeervolle Syrische Iftar

Door Dit is onze wijk.nl
AY6D6532

Op de parkeerplaats bij de LEVGroep in Helmond vond donderdag een openluchtviering van het Suikerfeest plaats.


Het Syrische Suikerfeest werd georganiseerd door de leden van de werkgroep Syriërs in Helmond: Mahmoud, Ahmad, Aref, Ahmad, Mohammad en Samer.


De werkgroep kreeg bij de organisatie de steun van de LEVgroep, onder leiding van M’hamed Yahia. Redactie van Ditisonzewijk.nl was op de bijeenkomst aanwezig en kreeg een warm onthaal.


Warme sfeer


Op het terrein bij de LEVgroep aan de Penningstraat waren twee prachtige springkussens voor de jeugd en konden de bezoekers, Syriërs, vrijwilligers en buurtgenoten in tenten deelnemen aan de netwerkbijeenkomst.


Want dat was eigenlijk de opzet volgens Lev-projectleider M’hamed: ‘De leden van de Syrische werkgroep hebben deze avond speciaal georganiseerd voor de Syrische Helmonders en hun kinderen. Voor de kinderen is het een Suikerfeest, met allerlei lekkernijen, drinken en de springkussens. Voor de volwassenen, waar natuurlijk de Nederlandse vrijwilligers ook zijn uitgenodigd, is het een netwerkbijeenkomst. De mensen kunnen hier contacten leggen, ideeën uitwisselen, elkaar helpen om nog beter de weg te vinden in Helmond en natuurlijk Nederland. Ze kunnen tijdens deze afsluiting van de Ramadan, onder het genot van eten en drinken, elkaar informeren en ondersteunen en elkaar leren kennen. Want de Syriërs die nog maar pas in Nederland zijn, hebben deze steun zeker nodig. De vrijwilligers van de LEVgroep helpen hen door taalcursussen, formulierenbrigade en wijzen hen op de Nederlandse gebruiken en gewoonten.’


Wethouder Nathalie van der Zanden hield een korte toespraak en prees de werkgroep voor de organisatie van het feest. ‘In de korte tijd dat ze hier wonen, ben ik er trots op wat zij in die korte tijd hebben weten te organiseren,’ complimenteerde zij.


Ook directeur van de LEVgroep  Jasper Ragetlie liet weten erg trots op de werkgroep te zijn, voor de organisatie van het evenement.


In het Nederlands én in het Arabisch werden korte toespraakjes gehouden, ook twee kinderen hielden een kort vraaggesprekje, eerst in het Nederlands, daarna in het Arabisch, zodat iedereen het kon verstaan.


Zo’n 300 aanwezigen genoten zichtbaar van alle lekkernijen die door een voormalige Syrische bakker waren bereid en werden uitgestald op tafels.


Een buurtgenoot vroeg nieuwsgierig wat het voor een bijeenkomst was en stelde na het antwoord vast: ’Dus ze voelen zich welkom in Nederland.’ De vraag die we nog even stelden aan de leden van de werkgroep en we kregen een eerlijk antwoord: ‘Ondanks de vele negatieve berichten in de media, kunnen we zeggen dat wij ons zeer welkom voelen in de Nederlandse gemeenschap. Wij zijn blij om hier te mogen wonen en doen er daarom ook alles aan om zo snel mogelijk de taal te leren. Wij doen ook vrijwilligerswerk om ons nuttig te maken in de maatschappij en hopen snel een baan te kunnen krijgen.’


Mahmoud, Ahmad, Aref, Ahmad, Mohammad, Samer en M’Hamed hartelijk dank voor jullie  vriendelijke, gastvrije en warme ontvangst.


Tekst en foto’s Anja Donkers, redactie Ditisonzewijk.nl

73 totaal aantal vertoningen, 73 aantal vertoningen vandaag
Weet wat er speelt in uw eigen wijk


|Doorsturen

Digikrant