Nieuws

Voor de zestigste keer Brabantsedag

Huizenhoge theaterdecors en expressief toneelspel tijdens de optocht in de straten van Heeze (Foto Victor Coffa).

Cultuurfestival de Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Wat ooit in 1957 klein begon, trekt nu jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Heeze.

Voorafgaand aan de theaterparade biedt de Brabantsedag een week boordevol cabaret, kunst, toneel, exposities, straattheater, muziek, jeugd- en muziektheater en Klassiek in Kerk & Kroeg. Van de Heezer gemeenschap – zo’n tienduizend inwoners – is ruim een kwart actief bij Brabantsedag betrokken. Naast de wagenbouwers en acteurs zijn er nog eens tweeduizend vrijwilligers die het festival mede mogelijk maken.

Parade van Vermaeck

Dit jaar trekt op 27 augustus het rollend theaterspektakel voor de zestigste keer door Heeze. Op de laatste zondag van augustus is de bekende optocht het hoogtepunt van het negendaagse cultuurfestival Brabantsedag. Dit jaar is het thema ‘Parade van Vermaeck’. Zestien wagenbouwersgroepen met ruim tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met huizenhoge theaterdecors en expressief toneelspel. Zij brengen historische gebeurtenissen uit het verleden van het Hertogdom Brabant eigentijds tot leven.

Voor elk wat wils

Een aantal activiteiten binnen Brabantsedag is gratis te bezoeken, zoals de Tuin van Vermaak op zaterdag en de exposities op het Strabrechtplein, in de Pastorietuin, bij Villa des Beaux Arts en in dorpshuis ‘t Perron. Kaarten voor de theaterparade (kinderen t/m 12 jaar gratis) en de andere Brabantsedag-evenementen zijn te bestellen via de website brabantsedag.nl Daar is ook het volledige, negendaagse programma te vinden.

|DoorsturenDigikrant