Nieuws

Mannen gezocht om te ‘zingen met vrouwen’

Door Adcommunicatie - Weekkrant De Loop Helmond

Vivace Helmond organiseert op zaterdag 17 juni een workshop ‘zingen met vrouwen’ om mannen over te halen om bij Vivace te komen zingen. Tijdens deze workshop wil Vivace hoorbaar en voelbaar maken hoe mooi en fijn het is om samen te zingen in een gemengd koor.

Wat is Vivace?

Vivace is een gemengd koor, bestaande uit ongeveer 30 zangers die gekozen hebben voor een breed klassiek repertoire (Mozart, Haydn, Vivaldi, Mendelssohn, maar ook Karl Jenkins, Rutter enz.). Voor de koorleden is plezier in het samen zingen de basis van alles. Samen met dirigent Marion de Wit streven zij naar een mooie koorklank en muzikale afwerking. Zij treden 1 á 2 keer per jaar op, vaak met andere musici.

Waarom alleen mannen gezocht?

Voor een mooie koorklank is een goede balans tussen de verschillende stemsoorten nodig. Op dit moment heeft Vivace behoefte aan meer mannenstemmen. Als je kijkt naar het aantal mannenkoren, dan zijn er zoveel mannen met een mooie stem in de regio. Daar zitten vast mannen bij die te verleiden zijn om (ook) bij Vivace te komen zingen. Het hoeven geen ervaren zangers te zijn, elke man met een mooie stem is welkom. Ook geïnteresseerde beginners. Vaak moeten mannen even een drempel over voordat zij hun stem durven te laten horen. Tijdens de workshop willen zij hen daarbij helpen. Zij willen de mannen enthousiasmeren door het geven van een interessante workshop waarin zij niet alleen het zingen met vrouwen in een historische context plaatsen, maar ook echt laten horen en voelen wat het is om een mooie samenklank te maken. Het is een interactieve workshop waarin ze laten ervaren dat samen zingen meer is dan de optelsom van individuele stemmen. Aan wat deze ervaring doet met ons en onze hersenen wordt ook aandacht besteed. Dat alles wordt versierd met de “Vivace-gezelligheid” en lekkere hapjes.

Historische context

Meerstemmig zingen is in Europa ontstaan uit het Gregoriaans. Van de kerk mochten vrouwen niet in het koor zingen. Pas met de komst van meer wereldlijke klassieke muziek werd zingen met vrouwen gebruikelijk. In verband met het aantal hapjes, is het fijn om te weten hoeveel mannen ongeveer zullen komen. Aanmelden kan via vivace@vivacehelmond.nl Maar mocht je die zaterdag spontaan zin hebben om te komen, dan ben je toch van harte welkom. De workshop wordt gehouden op zaterdag 17 juni van 13.30 - 17.00 uur in het Theo Driessen Instituut, Willem Prinzenstraat 43 in Helmond.

|Doorsturen

Digikrant