Nieuws

Kunst uit Mierlo & omgeving onder de hamer

Door Adcommunicatie - Weekkrant De Loop Helmond

In de juliveiling wordt bij Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties in Hilversum een collectie werken van de Noord-Brabantse schilders en beeldhouwers: Hein van den Boomen (Mierlo 1930-1985 Mierlo), Jo Manders (Stiphout 1936-1995 Helmond) en de hedendaagse kunstenaar Harry Dam geveild.

Jo Manders was schilder, tekenaar en beeldhouwer in abstracte, later in illusionistisch-realistische trant. Zijn schilderijen geven de illusie, dat het afgebeelde écht is. Daarbij speelde Manders met ruimte en diepte. Zijn oeuvre is veelomvattend: abstracte composities, realistische stillevens en oude muren. In latere jaren werkte Manders veel met maskers en tekens uit Afrikaanse culturen. Het werk van Hein van den Boomen is ook veelzijdig. Naast traditioneel religieus werk, werkte hij figuratief met als voornaamste onderwerp: mensen en dieren. Zijn meest gebruikte technieken waren: pentekeningen, linoleumdrukken, acrylverven, mozaïeken en glas-in-loodramen. Harry Dam is een Nederlands beeldhouwer, die op kunstgebied les kreeg van Jo Manders. Inmiddels tekent Dam niet meer, maar last en smeedt hij. Hij maakt driedimensionaal werk uit staal.

Veiling

De collectie die begin juli geveild wordt is nagelaten door een onlangs overleden verzamelaarsechtpaar uit Mierlo, die goede banden onderhielden met de kunstenaars en hen financieel ondersteunden in moeilijke tijden. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere samenstelling van de collectie, waar onder een in 1963 beschilderde 2-deurs linnenkast van Hein van der Boomen en abstracte schilderijen van Jo Manders, in reliëf uitgevoerd. De werken zijn samen met de circa 3.000 andere kavels aan kunst, antiek & design live te bezichtigen tijdens de kijkdagen op 1 & 2 juli tussen 10.00 – 17.00 uur aan de Nieuwe Havenweg 53a in Hilversum. Tevens is de catalogus online te bekijken op: www.vanzadelhoff.nl

|Doorsturen

Digikrant