Nieuws

Klassendag

Door Mieke Chatrou

Speurtocht langs Helmondse monumenten uitgebreid met bezoek aan (‘verboden’) toren Lambertuskerk

De Klassendag, het vaste educatieve onderdeel van de Helmondse Open Monumentendag in Helmond, wordt dit jaar uitgebreid. Naast de speurtocht langs Helmondse monumenten bezoekt een aantal basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 de toren van de Lambertuskerk.

Mieke Chatrou, initiatiefnemer van de dag namens CultuurContact vertelt: ‘Vorig jaar is de Klassendag van opzet veranderd. Daar waar kinderen vroeger a.h.v. vragen aan een vrijwilliger een bezoekje brachten aan een monument, is er vorig jaar een speurtocht ontwikkeld langs Helmondse monumenten. Om te voorkomen dat kinderen in groep 7 én in groep 8 hetzelfde programma zouden gaan krijgen, is er dit jaar gezocht naar een aanvulling op het programma: een bezoek aan de toren van de Lambertuskerk met daarin het Robustelly orgel (een kostbaar Helmonds monument) en de beiaard én een bezoekje aan de Gaviolizaal met daarin de draaiorgels.’

‘Verboden toren’
Eenieder die ooit in de gelegenheid is geweest een kijkje te nemen in de toren van de Helmondse Lambertuskerk, begrijpt dat een bezoekje aan de toren vanwege de inrichting met de hoge smalle trappen, niet meer vanzelfsprekend is. Gezien het bijzondere karakter van dit project, is er nu toch een uitzondering gemaakt en mogen kinderen onder begeleiding van een volwassene in kleine groepjes van dichtbij kennismaken met het monumentale Robustelly orgel en nog hoger in de toren, het carillon. De stadsorganist Jan van de Laar en de stadbeiaardier Rosemarie Seuntiens zullen de kinderen begeleiden en kennis laten maken met deze bijzondere instrumenten.

Uitrollen
Het projectdeel ‘Muziek uit de Toren’ is zo opgezet, dat het in principe in elke stad/gemeente in Nederland uitgevoerd zou kunnen worden. De lesbrief is een ‘blauwdruk’ die toepasbaar is op elk orgel/ carillon. Het is aan de organist/beiaardier van de plaatselijke gemeente om het specifieke van de eigen instrumenten aan de kinderen te laten zien.

Mede mogelijk gemaakt door
De vernieuwde Klassendag is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van het Ondernemersfonds Helmond, het Centrum Management en Wijkmanagement Helmond, de impulsgelden vanuit het BKKC, de Stichting NKV-gebouw, de Coovels Smits Stichting, het Comité Open Monumentendag Helmond en de inzet van CultuurContact, bureau voor cultuureducatie Helmond. Op 7 en 8 september zullen twee groepen 7 van basisschool de Vlier uit Helmond als eerste de toren van de Lambertuskerk bezoeken.

 

|DoorsturenDigikrant