Nieuws

Helmondse ouderen wegwijs op nieuw digitaal platform

Het Ons Platform (Cubigo) is een digitaal bureaublad dat is afgestemd op de behoeften van senioren en gratis aangeboden wordt aan leden van KBO-Brabant. Dit platform is ontwikkeld om het gebruik van internet op zowel een computer als tablet te vergemakkelijken. Door de intuïtieve opzet en het gebruiksgemak is het door iedereen te gebruiken, zelfs wanneer iemand geen ervaring heeft met internet.

Het platform bevat allerlei gebruiksmogelijkheden op het gebied van ontmoeting, nieuws, recreatie en zorg. Bovendien biedt Ons Platform allerlei mogelijkheden om Afdelingsnieuws en lokaal nieuws bij te houden. Deze online toepassing biedt senioren de kans om dagelijkse contacten te onderhouden via e-mail of videobellen, allemaal binnen het systeem. Bovendien biedt Ons Platform senioren een bron aan informatie over de eigen buurt, wijk en woonplaats. Naast het sociale aspect ondersteunt het platform zorg op afstand met behulp van technologie. Ons Platform zorgt ervoor dat middelen en zorg efficiënter worden ingezet waardoor mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Verschillende diensten zijn gebundeld in één gebruiksvriendelijk platform. Zo is het mogelijk om met de tablet of computer via het platform maaltijden te bestellen, een videogesprek met de verpleegkundige voeren of hulp van de buren inroepen. In de nabije toekomst zijn ook medische toepassingen mogelijk, zoals je bloeddruk doorsturen of een afspraak maken met je huisarts. Ons Platform ondersteunt maximaal, is gratis en erg eenvoudig in gebruik. Senioren kunnen zelf kiezen aan welke functies zij behoefte hebben. De functies zijn gebruiksvriendelijk waardoor ook degenen met de grootste drempelvrees Ons Platform kunnen gebruiken. Kortom, zelfstandig het internet op, binnen een veilige omgeving. Iedereen die dit wil kan Ons Platform gratis gebruiken. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, moet men echter lid zijn van KBO-Brabant. KBO-Kring Helmond heeft dit platform omarmd en wordt het op een drietal manieren in Helmond “aan de man gebracht”.

De eerste manier is het bekend maken van Cubigo aan de leden en het zelf intensief gebruiken als intern communicatiemiddel door de afdelingen en de kring. Het bekend maken werd gedaan door voorlichtingsbijeenkomsten en via de eigen maandelijkse infobulletins die elke Helmondse afdeling heeft. De reguliere communicatiekanalen blijven ook gebruikt (niet iedereen heeft internet) maar Cubigo blijkt een erg snel en eenvoudig communicatiemiddel te zijn. Een aantal Helmondse afdelingen hebben een eigen cube en gebruiken deze intensief.

Ook middels de reguliere computeropleidingen, die ook regelmatig door de KBO-leercentra worden verzorgd, wordt Cubigo gepromoot. Naast aparte workshops wordt veelal bij de tabletcursussen de laatste les gebruikt om tekst en uitleg te geven over het platform en worden de eerste stappen gezet.

Daarnaast heeft KBO-Kring Helmond een separaat project gestart om digibete ouderen op het internet te krijgen. De belangrijkste redenen voor de slaagkans van dit project waren de technische ontwikkelingen (de tablet met aanraakscherm zijn eenvoudiger en intuïtiever dan de Windows 10 computer met de muis) en het Ons platform. Het platform is specifiek voor ouderen ontwikkeld en kenmerkt zich door gebruikersvriendelijkheid en eenvoud. De toepassingen zijn echter zeer omvangrijk. Door het beschikbaar stellen van fondsen door het coöperatiefonds van de Rabobank kon men voldoende tablets aankopen om een pilot te draaien. Deze bleek zo succesvol dat men voor aanvullende fondsen bij het Oranjefonds aanklopte. Door de bijdrage van het Oranjefond was men in staat om de pilot uit te breiden. De cursisten krijgen gedurende een half jaar de tablet gratis in bruikleen en men krijg een half jaar lang gratis privélessen. Daarna kan men de tablet overkopen tegen inkoopprijs minus afschrijvingskosten van €7,50 per maand. Al zo’n 25 senioren hebben het traject succesvol afgerond en bij tien Helmondse senioren draait het project nog. Om ook in de toekomst deze mensen te helpen, en daarmee continuïteit te waarborgen, hebben diverse afdelingen inloopmogelijkheden gecreëerd. Senioren die belangstelling voor deze ondersteuning hebben kunnen zich melden bij de secretaris van de KBO-Kring Helmond.

Het platform van Cubigo won in 2014 de publieksprijs voor het meest innovatieve product in de zorg, en werd door Google benoemd tot één van de 15 meest technologische start-ups ter wereld. Met recht dus een waardevolle tool voor de senioren in Brabant. Op www.kbo-brabant.nl is een pagina ingericht met meer informatie over Ons Platform en doorverwijzingen naar online registratie en de app. Natuurlijk kunt u ook voor nadere informatie terecht bij de Helmondse KBO-afdelingen. Albert Coppens, secretaris KBO-Kring Helmond, tel. 0492-592166. info.kbokringhelmond@kpnmail.nl

|DoorsturenDigikrant