Nieuws

Bevrijdingsherdenkingen Helmond september 1944-2017

Door Dit is onze wijk.nl
In

In september 1944 werd Zuid-Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Ook in onze stad, wordt hierbij in het kader van het 73e bevrijdingsjaar bij de monumenten in Mierlo-Hout, Stiphout en Helmond-Oost weer eervol stil gestaan.


De stichting HMMH (Herdenkings Monument Mierlo-Hout) start op donderdag 21 september met een kennismaking met de leerlingen van groep 8 van basisschool St. Joris. Na OBS ’t Hout en de Odulfus wordt de adoptie van het monument in dit bevrijdingsjaar overgedragen aan de Jorisschool. De stichting HMMH is opgezet om de continuïteit te waarborgen. Er moet er in de toekomst goed gezorgd worden voor het monument en alles eromheen. Met de adoptie door de scholen zoekt de stichting de verbinding met de jongere generaties en wil uitdragen dat de gebeurtenissen in Mierlo-Hout in ’44 een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Helmond, drie dagen later op 25 september. De leerlingen krijgen voorlichting over de oorlogsjaren en rijden in colonne mee op historische legervoertuigen voor een bezoek aan het monument en het Britse oorlogskerkhof te Mierlo.


Op vrijdag 22 september begint het programma om 18.15 uur met een herdenkingsdienst in de St. Luciakerk. Na de dienst Mis wordt de plechtigheid van 19.00-20.00 uur voortgezet bij het monument waarbij ook Engelse gasten aanwezig zullen zijn. Er zijn korte lezingen door de stichting en door wethouder Frans Stienen, de last post, kranslegging door de gemeente en de stichting HMMH en door de leerlingen van de Jorisschool. Het gilde St. Antonius Abt brengt het vendelgebed. Nieuw dit jaar is de muzikale bijdrage van ‘Fire Brigade Pipes and Drums of Greater Baltimore’. Deze bagpipe band zal zowel tijdens de kerkdienst als bij het monument enkele nummers spelen. Iedereen die zich betrokken voelt, wordt van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij deze bevrijdingsherdenking.


Bevrijdingsherdenking Stiphout


Bij het bevrijdingsmonument in de Kloosterstraat in Stiphout zal op vrijdag 22 september zal de jaarlijkse kranslegging plaatsvinden. Aanvang is 19.00 uur.

Medewerking wordt verleend door het gemengd koor van de Trudo parochie. Maartje Brouwers van Fanfare De Vooruitgang zal de Last Post spelen gevolgd door twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus door het koor.


In Stiphout brengt de vendelier het vendelgebed (Still, Wim Klaasen).


Het complete Gilde van Sint Antonius zal ook aanwezig zijn en een van hun vendeliers zal het vendelgebed presenteren tijdens het zingen van het Wilhelmus. Daarna volgt de kranslegging door de Badroaven en kan een ieder die zich geroepen voelt daarbij aansluiten. Iedereen is van harte welkom en De Badroaven hopen op een grote opkomst. Zij die voor onze vrijheid vochten en hun leven lieten mogen wij immers nooit vergeten.


Bevrijdingsherdenking Helmond


Tijdens een officiële ceremonie worden op maandag 25 september de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Deze ceremonie begint om 19.00 uur en vindt plaats bij de Sint Jozef Gedachteniskapel in het Hortensiapark in


The Last Post bij de herdenking in het Hortensiapark (Still, DIOW.TV)


Helmond-Oost. Het volledige programma van deze herdenking kunt u terugvinden op de gemeentepagina’s in deze uitgave.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws

www.ditisonzewijk.nl

Facebook: Helmond-Ditisonzewijk

Twitter: @ditisonzewijk

Google+ Ditisonzewijk

Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv


Wijkgericht-nieuws-over ,Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen, Zakelijk, Activiteiten-Kalender, Startpagina per wijk, Overzicht-Ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s, DitisonzewijkTV, Helmond, #ditisonzewijk ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond. Ook weten wat er speelt in uw eigen wijk? Ontvang automatisch bericht van de nieuwste video’s op Ditisonzewijk.Tv. Abonneer je op ons kanaal KLIK HIER!

4 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag
Weet wat er speelt in uw eigen wijk


|DoorsturenDigikrant