Nieuws

Alles is waar

Door Adcommunicatie - Weekkrant De Loop Helmond

het Kunstinitiatief de Cacaofabriek toont van 15 juli tot en met 23 juli een serie indrukwekkende foto’s van de Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel De expositie is in de Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond (1969).

De Helmondse schilder en fotograaf Hans van den Berkmortel (1969) is autodidact in beide disciplines. Zijn fotografie en schilderen vullen elkaar aan en beïnvloeden deze processen, maar staan toch beide autonoom naast elkaar. De foto’s van Hans van den Berkmortel zijn moeilijk te vangen binnen een thematiek. Soms zijn het beelden van om de hoek, dan weer uit exotische oorden, gemaakt op één van zijn vele reizen. De foto’s variëren dan ook van impressionistische landschappen tot expressievolle urban scenes. Zijn schilderkunstige achtergrond is te herkennen in bijna abstracte composities en sfeerbeelden, terwijl zijn foto’s ook verhalen vertellen en de menselijke emotie verbeelden; van Amerikaanse rappers, Franse wielrenners, Indiase slums en Ierse veehandelaars tot Brabantse boeren, “en alles is waar”.

Afhankelijk van het licht, de kleur en compositie, zoekt hij vooral het juiste moment waarin het gewone uniek wordt, dat ene ware moment waarin de wereld werkelijk is, soms lelijk, maar altijd mooi en waar.

Wat alles verbindt is de kracht en directheid van zijn foto’s. Nooit geënsceneerd en zonder valse pretentie. Een typering die ook geldt voor de persoonlijkheid van Hans van den Berkmortel. Daarom is zijn werk zo geslaagd. Een pure weergave met zichzelf als ijkpunt. Hij is een toonbeeld van Helmonds ondernemerschap, lef en creativiteit. De expositie heeft de titel ALLES IS WAAR en er zullen er zo’n 35 uiteenlopende foto’s te zien zijn.

Op 14 juli om 20.00 uur opent de exposite en zal het bijbehorende boek ‘ALLES IS WAAR’ met daarin ruim honderd van zijn beste foto’s officieel overhandigd gaan worden aan wethouder Stienen. De opening wordt verzorgd door Dr. Ger Jacobs met muzikale omlijsting van Gypsy Moods.

|Doorsturen

Digikrant